CNG House Oy

Tagline

🛒 Ostoskori

2002 Chrysler Neon 2.0

Maakaasumuutos

   

 

Muutokseen käytetyt osat ja tarvikkeet:       

                                                                

Paineensäätimen asennus:
 

Neon oli varustettu sekä ilmastoinnilla että vakionopeudensäätimellä joten paineensäätimen sijoitus oli tavallista haasteellisempi. Vakionopeudensäätimen kiinnitysrauta piti katkaista ja hitsata eri asentoon että saatiin lisää tilaa paineensäätimelle ja painemittarille.
Sarjan mukana tuli 16-16-8 T-haarat mutta ne olivat liian pienet kiristymään 19mm lämmityslaitteen letkuihin joten 20-20-10 T-haarat asennettiin tilalle.  (T-haaran todelliset mitat on 19-19-11)

ECU – Ohjainyksikön asennus

 

VÄÄRIN!

VÄÄRIN!

 Ohjainyksikölle sopivin paikka tilanpuutteen takia oli auton oman ohjainyksikön kyljessä. Ohjainyksikön irrottamisen jälkeen ohjainyksikön kiinnityslevyyn porattiin reiät joihin pultattiin M6x25 pultit aluslevyineen ja muttereineen. Useampi reikä ja sovitus tarvittiin ennen sopivan asennuskohdan löytymistä.

 

OIKEIN!

 

Ohjainyksikön kiinnitykseen käytettiin pitkiä M6-jatkomuttereita asennuksen ja irrotuksen helpottamiseksi.

 

 

Suuttimet ja injektorit

 

Asennussarjan mukana tuli kaksi kiinnitysrautaa joissa oli alumiinirunkoisille injektoreille sopiva reikäväli. Uudemmissa sarjoissa on erilaiset muovirunkoiset injektorit joten reikäväli on luultavasti eri. Kaksi rautaa katkaistiin sopivan mittaisiksi ja hitsattiin yhteen. Ylimääräisistä pätkistä hitsattiin vielä korvakkeet joihin hitsattiin M6x20 ruuvit kiinnitystä varten.

Kiinnityskisko ruuvattiin kiinni bensakiskon korvakkeisiin joista ensin poistettiin johtosarjan muoviklipsit. Korvakkeita joutui hieman vääntämään pihdeillä että ne saatiin sopivaan asentoon.

Injetorit asennettiin kiskoon kiinni ja niiden väliin leikattiin sopiva pätkä kaasuletkua.

Injektoreihin ruuvattiin ”E” suuttimet (2.4mm) ja kaasuletku vedettiin suodattimelle ja sieltä paineensäätimelle. On tärkeää että letkut ovat oikean mittaisia joten kaikki osat kannattaa sovittaa moneen kertaan ennen lopullista asennusta. Kaasusuodattimelle löytyi paikka akun ja jäähdytysnestesäiliön välistä.

Kun injektorikisko oli paikallaan porattiin muoviseen imusarjaan M6 kierrereiät messinkinipoille jotka liimattiin paikoilleen ruuvilukitteella. Reiät tulee aina porata hiemaan viistoon virtaussuuntaa myöden että ilmaviertaus edistää kaasun kulkua moottoriin eikä päinvastoin. Jälkikäteen tuli mieleen että kierrereiät olisi kannattanut tehdä imuputken paksumpaan kohtaan lähemmäksi kantta mutta hyvin ne tuntuu toimivan tuossakin kohtaa.

Kierrereikien poraamisen aikana ilmanputsari ja läppärunko oli irroitettu ja musarjan sisälle oli tiivistetty imurin letku joka imi poratessa irronneet muovilastut pois imusarjasta. Itse imusarjaa ei irroitettu operaation ajaksi.


Bensainjektoreiden (–) johdot katkaistiin ja injektorisovittimien johdot juotettiin niihin. Sylinterit alkavat vasemmalta 1-2-3-4 ja 4:n bensainjektorin (+) johtoa kuorittiin sen verran että  siihen saatiin juotettua injektorisovittimen johto. + johdot on merkattu oranssilla raidalla ja ne on helppo tarkistaa vaikka valokynällä joka palaa hetken kun auton virrat laittaa päälle. 
Kaikki liitokset suojattiin kutistesukalla ja teipattiin piiloon alkuperäisen johtosarjan sisälle.

 

Vaihtokytkin ja muu johdotus

 

Vaihtokytkimen johto vietiin läpi tulipellistä akun takana olevasta läpivientikumista ja vedettiin kojelaudan keskelle radion alapuolella olevaan paneliin. Jotta siihen pääsi käsiksi piti lämmityslaitteen suutinritilät irrottaa koska niiden takana oli kaksi kiinnitysruuvia jotka piti irroittaa että kehyspanelin sai irti.

Loput kytkennät lyhyesti:

 


Säiliön asennus

Painesäiliön teline tulee asentaa tukevasti auton  rakenteisiin. Mikäli auton pohjassa ei ole kahta peltiä päällekkäin tulee kiinnitysruuvien alla ehdottomasti käyttää korialuslevyjä.

Painesäiliötä joutui siirtämään useampaan kertaan tavaratilaan ja takaisin ja suunnittelemaan missä järjestyksessä reiät porataan mihinkin kohtaan. Kun kaikki oli tarpeeksi monta kertaa mitattu, reiät merkattu, porattu ja kiinnikeet maalattu voitiin matto asentaa takaisin paikoilleen.
Kaasuputkien läpivienneille porattiin reikäsahalla 30mm reiät jotka leikattiin mattoon puukolla vasta kun säiliö oli paikalleen kiinnitettynä.
Vararengas ei mahtunut enää omalle paikalleen vaan se siirrettiin säiliön ja selkänojan väliin josta se on helppo ottaa tarvittaessa sisäkautta selkänojaa kallistamalla.

Tankkausventtiilin ja painelinjojen asennus

Koska maakaasu on paineistettu 200bar paineeseen on paineputkien,  painelaitteiden ja niiden liitosten asennuksessa noudatettava tarkasti ohjeita ja säännöksiä eikä asennusta saa tehdä ilman kaasuasennuspätevyyttä tai edes kyseisten lupien omaavan henkilön valvontaa.
Turvatekniikan keskus valvoo Suomessa kaikkia kaasuasennuksia ja kaasulaitteiden käyttöä.

Paineputki vedettiin paineensäätimeltä tulipeltiä pitkin auton alle, bensalinjojen rinnalle ja kiinnitettiin kumieristetyillä jarruputkenkiinnikkeillä ja itseporautuvilla ruuveilla auton sunkorakenteisiin. Putken päällä olevaa PVC kuorta ei saa vahingoittaa koska se suojaa putkea korroosiolta. Putki ei saa myöskään olla 10cm lähempänä pakoputkistoa tai väliin on asennettava peltinen suojakilpi. Neonissa putki ei mennyt lähelle pakosarjaa ja pakoputkisto kiertää kuljettajan puolella, bensa-, jarru-, kaasulinjat ja muu putkitus apumiehen puolella.

Tankkausventtiili asennettiin rekisterikilven viereen muovipuskuriin ja oli sattumaa että reikä ei tullut milliäkään liian alas. Tosin se olisi saanut olla 5mm ylempänä niin paikka olisi ollut ideaali puskurin sisäpuolisten rakenteiden takia.

Puskuri täytyi irrottaa toisesta päästä sekä yläreunasta että sitä sai väännettyä tarpeeksi irti autosta jotta tankkausventtiilin suuri kiristysmutteri päästiin kiristämään.

Ajankohtaista

Uusi osoite – Kouvola

CNG House Oy on muuttanut. Uusi laskutus- ja toimitusosoitteemme on:CNG House Oy, Tehontie 26, 45200 Kouvola. Tuotteita voit ostaa vain verkkokaupastamme.

Julkaistu 25.12.2019

Asennuskoulutusta tarjolla

Korjaamoille tarjolla maakaasutuotteiden asennuskoulutusta. Ota yhteyttä!

Julkaistu 04.08.2009

© CNG House Oy